Det slår mig när jag kliver av tunnelbanan. Jag går av ungefär i mitten av perrongen och hinner gå bakom rätt många medpassagerare som antingen går med näsan i mobilen, eller har stannat upp för att skriva något meddelande. Min färd går vidare upp för rulltrappan. Likadant där, åtminstone hälften har blicken riktad ner i sin apparat.

Och jag undrar – vad gör det här med oss? Dessa icke-möten? Är det någon skillnad, undrar vän av ordning, på om man tittar ner i golvet eller i en mobil, för det var länge sen vi hälsade på varandra i Stockholms tunnelbana. Jo, det håller jag med om var länge sen, det är inte som på landsbygden, eller kanske andra städer. Stockholm är Stockholm och vi är många och vi har länge haft bråttom och skyndat vidare. Men att titta åt sidan är en sak, att ständigt ha fokus ner i sin apparat är en annan hävdar jag. Din uppmärksamhet är ständigt någon annanstans än där du fysiskt är. Hur medveten är då din närvaro? Eller blir det snarare som att en mängd människor går förbi varandra, fullt uppslukad av sin egen lilla värld, sitt eget parallella universum?

Och återigen, vad gör det med oss när vi ständigt kan dra fram vår lilla tingest, aldrig behöver möta någon som vi tycker är lite annorlunda eller möjligen lite obehaglig, för det är ju numera så legitimt att läsa mejl, sms, det senaste nyhetsflödet… Vi behöver heller inte ha tråkigt längre, eller låta tankarna vandra.

Tro nu inte att jag förespråkar mobilförbud i tunnelbanan, jag har bara en stilla undran – kommer det här att påverka oss? Eller snarare, hur kommer det här att påverka oss och hur vi interagerar med varandra och hur vi är med oss själva?

Björkar

Vad tror du? När hade du senast en tråkig stund eller en outnyttjad 5-minutersrast utan mobil där du kunde låta tankarna flöda? Är det här en oundviklig del av vår utveckling som vi bara får acceptera och som har sin naturliga motvikt i det ökade intresset för mindfulness, medveten närvaro, yoga, samtal med någon professionell,  med mera med mera? Och hur gör du för att hitta din balans i tillvaron?

Kommentera gärna!