Upplever du ibland att du agerar innan du hinner tänka i vissa situationer, eller blir överrumplad av starka känslor och vill kunna göra något åt det? Att kunna kommunicera utåt, tex med kollegor är viktigt, men hur står det till med vår inre kommunikation och miljö, hur ofta ägnar vi den någon tanke och vad kan det ge att faktiskt göra detta? Jag vill påstå att det kan ge väldigt mycket som en väg till självinsikt och utveckling!
Om vi accepterar att vårt ego består av flera delar* eller sidor baserat på de roller, funktioner och egenskaper som vi har utvecklat genom åren, så kan det vara väl spenderade minuter att lära känna dessa och fundera över vad de har bidragit med i våra liv. Somliga roller eller egenskaper som vi är nöjda med är ofta kopplade till vad som är socialt accepterat, till exempel ”den sociala”, ”den goda föräldern/kompisen/lyssnaren” (fyll i själv), medan vi ofta helst vill skjuta undan andra, mer besvärliga sidor, såsom ”den avundsjuke” eller ”kontrolleraren”, ”besserwissern” med flera sidor som ofta ställer till det för oss antingen i relation till andra eller till oss själva.
Hur påverkar det oss när vi skjuter undan sånt vi inte vill se eller möta som något oviktigt eller oönskat?
Hur påverkar det oss när vi skjuter undan sånt vi inte vill se eller möta som något oviktigt eller oönskat?
Om du är villig pröva att beskriva just en sådan besvärlig sida hos dig själv, inklusive att ställa frågor inåt av typen ”när kom denna del in i mitt liv”, ”hur har denna tjänat mig respektive hindrat mig (i relationer tex)”, så kanske du kommer få syn på något som du inte tänkt på förut. Om vi tar exemplet Kritikern, den där som drar igång i huvudet i sårbara lägen, som när du känner dig osäker eller precis insett ett misstag. Hur kan en sån sida faktiskt tjäna oss? Och när den hindrar oss, vad är det den faktiskt hindrar oss från att göra? Kanske hjälper den oss egentligen genom att förhindra att vi gör misstaget två gånger? Om vi vänder på det och tittar närmare på en sida som vi istället gillar hos oss själva, till ex ”den goda lyssnaren”, och frågar oss på vilket sätt den gagnar oss (vi utvecklar kanske vår förmåga att lyssna och lär oss om andra) och hur den hindrar. Kanske vi då inser att alltför mycket lyssnande på andra tar tid och energi från annat vi vill göra och att en till synes positiv egenskap (god lyssnare) kan behöva få mindre utrymme i våra liv? Och när vi funderar lite mer på när denna sida kom in i vårt liv så kanske svaret blir att den alltid funnits med oss, för att vi tidigt lärt oss vara lyhörda för vår omgivning. En slutsats kan då bli att det här är en sida som vi trots allt vill ha lite mindre av framöver. Vi beslutar oss för att pensionera den helt enkelt. Den får finnas där, men är inte lika aktiv, för den är inte längre lika nödvändig för oss som den en gång var då, när den formades.
I takt med att vi utvecklas som människor och som yrkespersoner, blir vissa av våra egenskaper mer intressanta och andra känns daterade.
Att inse att vi har flera delar i vår personlighet (ego), att vi kan vara fria att välja olika delar i oss i olika situationer och inte för evigt är dömda att ständigt reagera på samma sätt, är för många en befriande tanke. Att också göra det med varsamhet och respekt, ökar vår inre frid och handlingsutrymme, är min erfarenhet.
Det är litegrann som att ha en inre produktcykel; produkten, helheten, vi och vår personlighet, är densamma, men vad vi framhäver är olika i olika faser.
I takt med att vi utvecklas som människor och som yrkespersoner, blir vissa av våra egenskaper mer intressanta och andra känns daterade. Det är litegrann som att ha en inre produktcykel; produkten, helheten, vi och vår personlighet, är densamma, men vad vi framhäver är olika i olika faser. Vi kan med andra ord behöva hitta nya förmågor inom oss själva, sådana som hittills inte riktigt fått plats på ”scenen”. En del av dessa hett eftertraktade sidor och egenskaper kan till och med ha hållits tillbaka av några av våra mer dominerande sidor, som till exempel Kritikern eller Kontrollanten.
Kommunikation inåt är grunden till all kommunikation. När vi aktivt kan välja vilken sida eller del vi vill visa fram i en viss situation, så kan vi också locka fram andra reaktioner hos dem vi möter – en ganska spännande tanke.
För dig som vill påbörja din inre kommunikation redan nu, använd detta frågeformulär: Frågor för kvällsreflektion!
Det går också bra att kontakta mig för vidare arbete på www.gunillaboivie.se(samtalsterapi), www.askis.se (facilitering och coaching)
Väl mött och lycka till!
Gunilla Boivie, Facilitator, coach och Psykosyntesterapeut
(Artikel publicerad på LinkedIn 22/1-2019)