”I would have given you all of my heart
but there’s someone who’s torn it apart
and she’s taking almost all that I’ve got
but if you want, I’ll try to love again
baby I’ll try to love again, but I know
The first cut is the deepest…”

Cat Stevens skrev låten

Så skrev och sjöng Cat Stevens (1967, #CatStevens) och många artister har sen dess gjort sina egna versioner. Och visst är det så att den första kärleken har betydelse, och till och med kan ”förstöra oss” för livet, särskilt om separationen inte var i samförstånd. Det här är något som ofta dyker upp i #Familjekonstellationer, och många blir väldigt förvånade att just den eller den före detta partnern till mamman eller pappan, eller äldre generationer, kan ha sån påverkan. 

Familjekonstellationer handlar om att vi alla är delar i ett system –  t.ex #familjesystemet – och att alla som har en plats i det också ska ha sin plats, vara inkluderade och respekterade. Det är dels våra familjemedlemmar och förfäder, men ofta också före detta partners, som har en plats och just detta är lätt att förbise av ren okunskap.

System i obalans

När ett system är i obalans så strävar det efter att åter komma i balans, och det är även så i familjesystemet. Och det som inte är i balans bakåt i tiden ”skickas framåt” och söker kompensation i senare generationer. Det vill säga det kan vara du som känner av och försöker kompensera för en farmoders etc före detta partner som inte har sin rättmätiga plats.

Symtom i senare generationer

Symtom som kan uppstå är en känsla av att sitta fast, att bli överrumplad av starka känslor, att ha en känsla av att inte leva sitt liv osv.

Ta hjälp av familjekonstellationer

Med hjälp av familjekonstellationer kan vi få syn på de osynliga dynamiker som uppstått i systemet, och genom att använda oss av representanter så kan vi sen gå mot en förlösning, och lösa upp de osynliga bindningar som uppstått. Konstellationer kan utföras individuellt i en session med en systemterapeut och då använder man markörer eller Playmobildockor, eller i workshop tillsammans med andra deltagare.

Låter det mystiskt? Jag håller föredrag flera gånger per termin med introduktion till metoden samt ger workshops och individuella sessioner.

Nästa föredrag:

26/8 (Stockholm), 7/9 (Heby)

Välkommen!