Ibland behöver vi ta vår fantasi till hjälp för att grunda oss och landa i nuet och hitta vår väg. Också för att vår hjärna tror på det vi säger är sant, tror är sant.

Så låt dig för en liten stund bli huvudpersonen i din egen historia – prinsessan eller prinsen i ditt liv. Låt den här historien handlar om dig, om dina önskemål och dina drömmar.

Vi börjar i kroppen

Sätt dig tillrätta i din stol så att du sitter bekvämt och ostört.

Lägg märke till din kropp, särskilt var din kropp möter stolen du sitter i (eller golvet, kudden) och låt din fokus gå till dina fötter. Känn hur du är rotad i din egen mylla, som om du har rötter som växer ut ur dina fotsulor och ner i golvet, marken och din mylla. Lägg nu märke till dina andetag och var du upplever att de börjar och följ deras väg in i din kropp. Ta några djupa, medvetna andetag, in och ut, in och ut.

Din kärleksfulla Lyssnare

Tänk dig att du står på en sommaräng, där sommaren har slagit ut i full blom, med högt gräs, enstaka moln på en hög himmel, humlor som surrar och fåglar som dyker in och ut bland trädens grenar. En vacker dag, din alldeles egen dag.

Du ser nu en stig framför dig, en stig som leder dig till en favoritplats. Du börjar gå på stigen och strax ser du din bäck, din strand, din koja i trädet, ditt slott, ditt berg med vidunderlig utsikt, eller vad du än väljer.

Sätt dig en stund på bänken invid din stig och ta in bilden.

Framför dig på stigen, ser du nu en person, ett väsen, en sagofigur, eller helt enkelt ”din kärleksfulla lyssnare” stå och se på dig. Ta in intrycket av denna person en stund, lägg bara märke till dess uppenbarelse just nu. Så kommer din lyssnare och sätter sig bredvid dig på bänken. Denna varelse är någon som vill dig väl, som känner dig, som älskar dig förbehållslöst och som vänder hela sin uppmärksamhet mot dig. Allt du vill berätta vill din kärleksfulla lyssnare höra, och hon/han finns med dig för att stötta dig, lyssna till din berättelse – och till dina drömmar.

Din kärleksfulla lyssnare är varken större eller bättre än du, utan precis lika som du, varken mer eller mindre. Som vill höra dina tankar, vad du längtar efter och behöver.

Stanna upp en stund och känn in din kropp hur det känns. Vilka sensationer finns i dig just nu, pirrar det någonstans, är det varmt, kallt, flödar det eller är det stilla? Allt är OK, bara notera.

Med din kärleksfulla lyssnare bredvid dig, låt nu din längtan och dina drömmar börja strömma i dig, som att allt du längtar efter är möjligt. Längta, fantisera välj och låt det nå långt långt bort och upp.

I din fantasi är du huvudpersonen i en dröm där du har obegränsat med pengar och tid – och du vet nu att du har en god lyssnare, någon som intresserat tar in varje ord du uttalar, som inte blir uttråkad eller trött, utan uppmärksamt fortsätter att ta emot allt det du uttalar. Se hur din lyssnare intresserat gör sig beredd bredvid dig på bänken.

Börja nu berätta om din dröm och din längtan och hör hur din kärleksfulla lyssnare tar in dina ord, ibland med något litet hummande, ibland tyst, men alltid närvarande och intresserad.

Märk hur din egen kropp fylls av ny energi och glädje, hur det strömmar i dig och hur plötsligt allt känns möjligt. Hur du vidgar dig och omger dig med möjligheter och gåvor, hur du längs din längtans väg möter precis de personer, och vägar som du behöver för att komma vidare, i varje steg.

Avsluta när du känner att du har fått ny energi. Ta din kärleksfulla lyssnare vid handen och gå tillsammans tillbaka till ängen.

Kom ihåg att din kärleksfulla lyssnare finns med dig i varje stund, det är bara att återkomma till ängen, stigen och favoritplatsen och bjuda in !

Om du gärna ”går upp i huvudet” – låt huvudet och analysen vila en stund efteråt.

Gunilla Boivie, Dipl. psykosyntesterapeut PsA, RACS counsellor, facilitator av system

Hitta liknande meditationer i  Sarah Peyton’s bok ”Your resonant Self” eller någon av psykosyntesens grundare Roberto Assagiolis guidade meditationer, t ex Berget, Rosen, Fyrtornet, bl.a. i boken Bli den du är (Piero Ferrucci).